pühapäev, jaanuar 04, 2009

Vanaema meepiparkoogid

Viimane aeg teha veel üks piparkoogi postitus.

Vanaema meepiparkoogid osutusid 2008.a meie pere lemmikuteks, tegin neid pühade ajal kaks korda, ja mõlemal korral kadusid piparkoogid vaagnalt nagu tuul :).

Minu seekordseks varaseks jõulukingiks olid Muumitrolli piparkoogivormid. Nii nunnud, kuigi ma ei saanud alguses pihta, kuidas need jooned piparkoogi peale joonistuvad, aga blondiini asi, arusaamine võtab aega :). Tainast ei tohi liiga õhukeseks rullida, sellisel juhul töötavad need vormid nagu tavalised vormid ja näha jäävad ainult piirjooned.



Vanaema meepiparkoogid

1 1/2 dl vedelat mett
2 dl fariinsuhkut
2 tl jahvatatud kaneeli
2 tl jahvatautd kardemoni
2 tl jahvatatud nelki
250 g võid
2 muna
3 tl soodat
1 dl jahvatatud mandleid
7 dl jahu

1. Kuumuta kastrulis mesi, fariinsuhkur ja maitseained keemiseni. Tõsta tulelt ja lisa või. Kui või on sulanud, klopi ükshaaval hulka munad.

2. Sega sooda, jahvatatud mandlid ja jahu. Lisa ülejäänud massi hulka ja sega ühtlaseks. Mida kauem tainast segad, seda muredamad piparkoogid saad.

3. Keera tainas kilesse ja hoia järgmise päevani külmkapis.

4. Rulli kergelt jahusel laual ühukeseks ja vormi piparkoogid.

5. Küpseta 180-kraadises ahjus 5 minutit.


Minu variant: Kuna käepärast polnud midagi, millega mandleid jahvatada, siis kasutasin hoopis mandlilaaste ja tegin need sõrmede vahel natuke pudiks. Kui mandlid oleks jahvatatud olnud, siis tõenäoliselt oleks ka piparkooke lihtsam vormida olnud, poleks mandlitükke ebasobivatesse kohtadesse jäänud :). Kõige parem oli tainast rullida külmalt ja suhteliselt jahedas ruumis, siis ei jää tainas laua, rulli ega vormi külge kinni.

Hinnang: väga head piparkoogid, parajalt vürtsised, mis tõlkes tähendab, et mahedad :). Mandlitükid krõmpsusid ka lahedalt hamba all.

Retsepti algallikas: Angeelika Kang "Väike piparkoogiraamat"

3 kommentaari:

kardemon ütles ...

äärmiselt vahvad vormid!!! kust selliseid saada oli?

olen ka meepipakooke teinud. ka meile meeldisid väga!

R. ütles ...

Mina ostsin nad Soomest, paar päeva enne jõule.
Helsingis, Kämp Gallerias on üks tore muumipood, kohe kohvitamiskoha ja WC vastas :).

Pille ütles ...

Mul on ka need Muumitrolli vormid kodus - jube armsaid piparkooke teevad. Nüüd peaks aga mingeid muid küpsiseid nendega teha proovima :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...